ADHD, wat moet je er mee?

Jennifer heeft ADHD en ging daar niet altijd even goed mee om. Na een tijdje trainingen en cursussen te volgen kreeg zij veel meer grip op haar leven.

De afwas, stofzuigen, boodschappen, kattenbak verschonen en, o ja, mijn administratie wil ik ook nog doen. Maar ik wil eigenlijk die muur nog schilderen en als ik dan toch bezig ben kan ik net zo goed die foto’s ophangen die al twee weken op tafel liggen. Laat ik vooral niet vergeten nog langs die vriendin te gaan want ik moest haar nog wat vragen en, ach ja, als ik toch in de buurt ben een bakkie koffie doen bij mijn ouders.

Plannen is een valkuil

Deze planning resulteert meestal in een halve afwas die gedaan is terwijl ik tussendoor de gang stofzuig en de stofzuiger daar ook laat liggen voor de volgende keer. Een half geschilderde muur, foto’s die nog steeds onder een laag stof liggen en die kattenbak kan nog wel een dagje mee. Bij die vriendin zitten is veel gezelliger.

Als ADHD’er is mijn grootste valkuil: plannen! Waarom vandaag doen wat je tot morgen uit kan stellen. En dan gaat dat vooral over de “belangrijke” dingen in het leven. Huishouden en administratie doe ik liever niet. Maar het moet gebeuren. Het woord “uitstellen” heb ik uitgevonden, waardoor de simpelste dingen in het huishouden ineens een groot project worden doordat ik het simpelweg een week kon laten liggen (of langer).


Als ADHD’er is mijn grootste valkuil: plannen!

Cognitieve training voor ADHD

Als 27 jarige werd het tijd hier iets mee te gaan doen. Ooit hoop ik in de toekomst kindjes te krijgen en dan kan ik niet met een aanrecht vol afwas zitten, een stofzuiger die nog midden in de huiskamer ligt of administratie die ‘netjes’ verspreid over mijn tafel ligt. Daarom ben ik begin dit jaar gestart met een training: “ADHD bij volwassenen”. Dit is een cognitieve training voor volwassenen met ADHD.

Deze training bestaat uit 12 bijeenkomsten en er ‘moet’ een boek voor aangeschaft worden. Dat moeten aanschaffen kan je ruim nemen, indien het financieel niet lukt een boek aan te schaffen zijn er meestal wel uitleenexemplaren beschikbaar bij de trainers. Het  boek bestaat uit 12 hoofdstukken, vandaar ook de 12 bijeenkomsten. Wat heel belangrijk is om te weten voor je aan deze training begint is dat het niet gaat over het gedrag wat een ADHDer vertoont, maar over hoe je meer rust kan creëren in je eigen leven door te leren omgaan met planning, takenlijsten en ook daadwerkelijk dingen af te maken.

Stil zitten met een zaal ADHD’ers?

Bij het de zin: “Deze training duurt 12 weken, 1 bijeenkomst per week van ca. 3 uur” kwam de eerste zucht alweer naar boven. “Echt?! 12 keer? 3 uur stilzitten? In een ruimte vol met andere ADHDers?!” Ik zag mijn geest letterlijk al dwalen. Dit zou ik nooit kunnen! Maar het tegendeel heeft zich bewezen. Want dat is ook een typisch ADHD-trek, iets veel groter zien dan dat het is. Ook dat wordt aangepakt in de training.


Echt?! 12 keer? 3 uur stilzitten? In een ruimte vol met andere ADHDers?!

Een en al herkenning

Deze training is een uitkomst. Het is juist fijn om met andere mensen te zitten die tegen dezelfde dingen aanlopen als ik. Ik maakte de dingen veel te groot. “Pfft dan moet ik die afwas weer doen die ik al twee weken op laat stapelen.” En dan allemaal bevestigden knikjes en blikken krijgen vanuit de zaal. Stiekem dacht ik dan: “Jeeh, er zijn er meer zoals ik!” Door te leren je taken alleen al op te schrijven in een takenlijst, die taken A, B en C prioriteiten geven (dat is voor iedereen verschillend) en de belangrijkste taken op te delen in kleine stappen werden de taken steeds makkelijker voor mij. Want wie heeft mij ooit verteld dat je in een keer de afwas moet doen? Dat heb ik mijzelf aangepraat want je doet toch alles in een keer? Lukt het niet in een keer, dan kan ik het niet.


Door mijn taken op die manier aan te pakken worden de energietrekkers juist gewoontes.

Minder negativiteit

“Ik kan het niet” is door deze training uit mijn woordenboek geschrapt en “Ik heb het geprobeerd” toegevoegd. Door mijn taken op die manier aan te pakken worden de energietrekkers juist gewoontes. In de ochtend even snel die 3 kopjes en 2 bordjes afwassen, mijn administratie meteen in de daar voor bestemde mappen stoppen of actie op ondernemen en die vuilniszak meteen mee naar de container brengen. Ik kwam erachter, dat ik veel meer tijd overhield door het een gewoonte te maken in plaats van een obstakel. Nog meer tijd! En wat enorm helpt is je eigen gedachtengang hierin. “Pfft Ik MOET de afwas doen. Pfft MOET ik die rot kattenbak weer verschonen.” Nee. Je MAG die dingen doen van jezelf. En lukt dat niet die dag of maar gedeeltelijk, dan hoef je jezelf daar niet voor af te straffen. Want niks moet toch?

Tegenwoordig zijn er ook genoeg mogelijkheden ADHD op een natuurlijke manier onder controle te krijgen.


Heb je genoten van dit artikel? Je kunt dit artikel waarderen door een donatie te doen. Zo hoef ik mijn artikelen niet achter een betaalmuur te plaatsen. Dan kunnen deze toegankelijk blijven voor iedereen en kan ik dit soort artikelen blijven schrijven.

Alvast bedankt!

Totaal: € -