Als het aan de natuur lag… Een ode aan de zorg.

Naar aanleiding van een poll op Twitter een kleine samenvatting over waarom de zorg zo belangrijk is.

Een rondvraag.

Ik opende een poll op Twitter. Als de natuur zou bepalen, zou jij dan nog leven? De reacties waren overweldigend. Twitteraars deelde hun meest persoonlijke verhalen. Heftige gebeurtenissen en levensbedreigende situaties. Deze twitteraars leven allemaal nog dankzij onze medici, waar 62% hadden gestorven zonder hulp van buitenaf.

En zonder hulp van buitenaf bedoel ik ook echt zonder enige medische hulp. Geen hechting op een wond, geen antibiotica, geen pijnstillers, geen operaties, geen gips, geen hulp bij bevallen, geen insuline, geen orgaandonaties, geen huisartsen, en vooral: geen vaccinaties. Ik denk dat als stemmers die laatste meegerekend hadden, de poll was geëindigd met 100% ‘Nee!’.

Achteraf kreeg ik meerdere reacties dat sommige per ongeluk op ‘ja’ geklikt hadden wat ‘nee’ had moeten zijn. Echter voor nu ga ik even uit wat er feitelijk in de pol staat. 62% van de 1890 stemmers hadden niet meer geleefd zonder medisch ingrijpen. Dat is bijna 2/3 van de stemmers. In totaal 1172 mensen. Laat dit even op je inwerken.

Voordat ik verder ga wil ik gezegd hebben dat ik het enorm respecteer dat er zoveel persoonlijke reacties zijn binnengekomen. Dat jullie je zo kwetsbaar op durven te stellen, iets heel persoonlijks met de hele wereld te delen.

De reacties.

Naast dat er goed gestemd werd, bleven de reacties binnen stromen. Ik heb geprobeerd deze ietwat te categoriseren.

Wat vooral opvallend is, is dat heel veel vrouwen zouden zijn overleden bij de bevalling van hun kind. Van redelijk ingescheurd tot heftige spoedkeizersnede. Allen complicaties die zonder medisch ingrijpen niet overleefd zouden zijn.

Ik duwde op ja. Maar da klopt dus niet.

Ik zou gestorven zijn tijdens mijn eerste zwangerschap (pre eclampsie)— Simsalakim ??‍♀️ (@glitterpoep) 12 juni 2019

Daarnaast valt het op dat redelijk wat mensen een blindedarmontsteking hebben doorstaan. Ook dit is in 99% van de gevallen niet te overleven zonder medisch ingrijpen.

Nee, gezien mijn blinde darm op ontploffen stond toen ik 8 was ofzo zou ik dat al niet hebben gered denk ik. En toen ik 13 was kreeg ik kanker dus pretty sure dat ik hier niet zat dan.— Peter (@Shoyru) 12 juni 2019

En dan wel een van de heftigste reacties. Kanker. Mensen die kanker hebben overleefd of mensen die op dit moment middenin de realiteit staan kanker te hebben.

Nee! Zonder chemo had ik het niet gered. Met je plantjes… ???
Oh, en god heeft die chemo niet gemaakt. Dat deed de medicijnfabrikant.— Ton Jacobs (@ton65jacobs) 12 juni 2019

Hierin wil ik de reacties van andere mensen, die ook heftige medische behandelingen ondergaan zijn, niet verwaarlozen. Je hele leven insuline moeten spuiten of 3x per week naar een dialyse centrum omdat je nieren nog maar voor 6% hun werk doen.

En een enkeling zou mijn spelfouten in mijn tweet niet overleven 😉

Ik heb neen geantwoord, na me te hebben dood geërgerd aan die joekel van een spellingsfout…— Наrrу DG (@HarryON7DD) 12 juni 2019

Wij mogen dankbaar zijn.

En hoe! Wij mogen dankbaar zijn in zo vooraanstaand land te leven als Nederland. Wij, als inwoners van Nederland, genieten van de beste zorg van de wereld. Hier wil ik geen discussie aanhalen wat het ons kost per maand en wat een zorgverzekeraar wel en niet wil vergoeden voor wie wel en niet. Dat is een andere discussie. Ik heb het puur over de zorg die wij kunnen krijgen. De vakmanschap via je lies een adertje bij je hart open te zetten zodat jij nog 40 jaar extra mee kan. Het geduld wat de artsen op moeten brengen met mensen die via Google zelf al een diagnose gesteld hebben zonder enig genoten opleiding. De precieze moeten hebben die tumor uit iemand z’n hersenen te moeten halen zonder schade aan te richten.

En daarom maak ik hier een diepe buiging. Een buiging naar alle huisartsen, assistenten, longartsen, oncologen, anesthesiologen, cardiologen, urologen, verloskundigen, gynaecologen, neurologen, orthopeden, psychiaters, psychologen, KNO artsen, dermatologen, spoedeisende hulp artsen, verzorgers in woonhuizen, bejaardentehuizen, gehandicapten zorg, wijkverpleegkundigen, EHBO’ers en iedereen die ik vergeet.

Dankjewel dat jullie er zijn.


Heb je genoten van dit artikel? Je kunt dit artikel waarderen door een donatie te doen. Zo hoef ik mijn artikelen niet achter een betaalmuur te plaatsen. Dan kunnen deze toegankelijk blijven voor iedereen en kan ik dit soort artikelen blijven schrijven.

Alvast bedankt!

Totaal: € -