Bedankt voor het zakkenvullen.

Dat vakkenvullers hard nodig zijn geweest tijdens de corona crisis is heel duidelijk. Dat de aandeelhouders hun dankbaar zijn voor het zakkenvullen is ook heel duidelijk.

Je werkt als tiener in de supermarkt. Laten we zeggen de Albert Heijn. Een extra zakcentje is nooit weg als je een jaar 15 of 16 bent. Er wordt gesproken over een nieuw virus die alleen nog voorkomt in Wuhan? Waar? Lekker boeien. Terwijl jij de winkel prachtig gespiegeld hebt, de vakken gevuld, de kassa laat draaien en de klanten vriendelijk helpt grijpt dat ene rare virus snel om zich heen. Mensen praten over een griepje. Je merkt dat het al wat drukker wordt in de winkel. Drukker dan normaal in deze periode. Dat ene ‘griepje’ wordt serieus en al snel is Nederland in de ban van Covid-19. Geen griep maar een serieus virus die mensen serieus ziek kan maken. En dan begint de chaos in jouw winkel.

Want mensen zijn gek geworden! Ze beginnen te hamsteren. De vraag waarom er toiletpapier gehamsterd wordt is mij tot de dag van vandaag een raadsel. Ik ben persoonlijk niet meer gaan poepen door de corona crisis en ik was toen nog wel hoogzwanger. Er wordt pasta, houdbare melk, potten groenten en bloem gehamsterd. De schappen die jij verdomme net mooi gespiegeld had. Veel schappen zijn leeg en de mensen die in de winkel lopen met volle karren onnodige boodschappen, klagen over de andere mensen dat ze teveel boodschappen meenemen. Ik heb nog nooit zoveel hypocrisie gezien in 1 week, de week voor de intelligente lockdown. Maar terug naar jou, de vakkenvuller, de kassamedewerkster, de bedrijfsleiders de afdelingshoofden.

Er wordt gesproken dat het drukker is dan met kerst. Mensen zijn geïrriteerd. Op jou! Want JIJ vult niet snel genoeg, want JIJ hebt niet genoeg voorraad besteld, want JIJ doet geen moeite en likt geen hielen van die ene klant die eist dat JIJ het hele magazijn afstruint om te kijken of er toch nog niet ergens een pak toiletpapier zwerft. En JIJ moet anderhalve meter afstand houden! Niet de klant! En als 15 jarige doe je dit allemaal voor een uiterst schamele € 2.91 per uur. Bruto wel te verstaan. Je zult wat overhouden in deze gekke tijd. Je was de voetveeg van heel Nederland. Jij kon niks goed doen want jij was maar die vakkenvuller, kassière, bedrijfsleider. Het zijn maar levensmiddelen die jullie verkopen. Jullie waren de stront onder de schoenen die je niet schoon kreeg.

Maar nu even serieus. Want jullie allemaal, ja jij, de vakkenvuller, kassière, bedrijfsleider, maar ook de webcare medewerkers, jullie zijn allemaal belangrijk geweest! Jullie stonden letterlijk in de frontlinie van een virus waar niemand om gevraagd heeft. Een virus die ons allemaal treft en niemand uitsluit. Met gevaar voor eigen leven gingen jullie alsnog naar jullie werk. Voor ons. De mensen die jullie grotendeels als poep behandeld hebben. Dan verwacht je nu toch wel een dikke bonus, of niet? Vooral als er bekend gemaakt wordt dat er zo een 220 miljoen euro extra netto winst gemaakt is in die periode. Geen gekke gedachte dat je dan een extraatje verwacht. In april wordt er nog gesproken over een leuke bonus van ca € 500,-. Zou dat eens een welkom bedrag zijn. Voor de uren dat jullie bespuugd en gecommandeerd zijn door klanten die niet beseffen dat jullie ook mensen zijn die in dezelfde situatie zitten als dat hun zitten. Het virus heeft namelijk laten zien dat mensen de grootste egoïsten zijn die er rond lopen en jouw inzet en geduld zou dik beloond moeten worden.

En dan komt er een nieuwsbericht dat de bonus niet naar jullie gaat. Nee. De aandeelhouders gaan een extra 200 miljoen euro zien in dividend. Niet jullie. Nee want de aandeelhouders, die hadden het pas zwaar toen het virus hier kwam. Ze zullen absoluut extra werk gehad hebben om hun grote huizen schoon te houden van het virus, zo kon de schoonmaakster bij hun thuis toch ook een extraatje verdienen. Dat zijn de harde werkers aan de frontlinie. Jullie snappen dat natuurlijk niet. Ik ook niet. En met mij velen niet. Dat er dan gemeld wordt dat jullie een cadeaubon krijgen van € 25,- voor al jullie harde werk. Het zou mij niks verbazen als dat een cadeaubon is van de Bol.com (waar ik niks op tegen heb want ik hou echt van de bol.com), maar laat dit bedrijf nou net onder dezelfde holding vallen als de Albert Heijn. Als jij die bon uitgeeft dan komt het bedrag terecht bij… NOU JA ZEG! Je raadt het vast al! De Ahold! Phoe hey! Is dat extraatje wat je krijgt toch nog voor de winst voor het aankomende kwartaal van de Ahold. Duim omhoog! Of eigenlijk omlaag.

Net, maar dan ook echt net, voordat ik dit blog ging schrijven kwam het nieuws naar buiten dat er toch een ‘stevige winstdeling’ gaat komen voor de winkelmedewerkers die een contract hebben. Dit zal in Nederland vooral bestaan uit vakantiedagen. En ik kijk met een hele strakke blik naar de hele holding op dit moment. Ik hoop dat dit ook de tijdelijke krachten zijn, ook de oproepkrachten die voor jullie nieuwe Tesla hun poten uit hun lijf gelopen hebben! Een financiële beloning zou natuurlijk het beste zijn maar een aantal (laten we zeggen 2 weken) vakantiedagen kunnen een fijne periode ademruimte zijn voor de tijd die geweest is. Ahold, zoals jullie ook zien is de kans op een tweede golf aanzienlijk. En dan gaan jullie weer een beroep doen op de € 2.91 bruto per uur medewerkers. Of jullie gaan deze keer zelf in de winkel staan? Zorg goed voor je hardwerkende personeel. Je gaat ze nog hard nodig hebben.


Heb je genoten van dit artikel? Je kunt dit artikel waarderen door een donatie te doen. Zo hoef ik mijn artikelen niet achter een betaalmuur te plaatsen. Dan kunnen deze toegankelijk blijven voor iedereen en kan ik dit soort artikelen blijven schrijven.

Alvast bedankt!

Totaal: € -