De Practicups | Menstruatiecup Review

Menstrueren is voor geen een vrouw een hobby. Al jaren zijn wij op zoek naar de beste manier dit zo comfortabel mogelijk te laten verlopen. Practicups heeft zijn best gedaan hier haar steentje aan bij te dragen.

Een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt want ‘het hoort er nou eenmaal bij’. Ik dacht er zelf ook niet echt bij na. Als ik menstrueerde duwde ik er een tampon in, en afhankelijk van welke sluisdag het was, gebruikte ik er 3-8 per dag. Maar my gawd wat een pleuriszooi is dat elke keer weer. Ik heb een hormoonaandoening waardoor ik weinig tot niet menstrueerde en als die zeesluis dan open ging liep ik zo snel leeg dat ik er beter een emmer onder kon houden. Vreemd genoeg loopt dat erg ongemakkelijk waardoor ik op zoek ben gegaan naar een andere oplossing.

Let it flow.

Het hele proces is al geen pretje, zwelgend vol zelfmedelijden met een doos chocola en een goedkope fles wijn onder de dekens kijkend naar tranentrekkende video’s op Youtube. You feel it all girl! En dan zitten die tampons ook gewoon niet lekker. Ik voelde het al als ik het ingebracht had en hoe voller die gewatteerde staaf werd, hoe meer druk ik van beneden voelde, hoe meer medelijden ik kreeg met mijzelf. Buikpijn, nog meer chocola en wijn, en dat ongeveer 6-7 dagen lang.

Na ongeveer 12 jaar tampon gebruik, heel veel flessen wijn en dozen chocola later, werd ik zwanger van de eerste. De bekende 9 maanden doorlopen, bevallen. Na de bevalling loop je een kleine periode met een Auping matras tussen je benen. Free flowing want iets anders mag je niet gebruiken. Het enge is dat er na je bevalling af en toe bloedproppen uit vallen zo groot als je lever maar dat bevrijdende gevoel dat dat gewoon free to go kon, a-ma-zing! Ik snap niet dat ik ooit tampons gebruikt heb. Het gemak dat je het gewoon kon laten lopen, geen extra druk, de buikpijn beperkt. Maar 1 ding blijft en dat is het squirt effect. Als je opstaat, als je gaat zitten, als je loopt, als je beweegt, als je ademt, als je hart klopt, je voelt het altijd stromen. Gad-ver-damme! Het voelt niet fris en het is niet fris. Punt.

Ik had al vaker gelezen over een menstruatiecup en toen ik eindelijk de stap wou gaan zetten zo een cup te kopen, bleek ik zwanger te zijn van de tweede. Het hele rideltje herhaalde zich, free flowing, bloedproppen zo groot als je lever verliezen en weer dat vrije gevoel maar ook dat vreselijke ranzige gevoel dat het druipt. Met een beetje pech lek je ook nog door. Een grote teringbende. Nu mag je zo een cup natuurlijk niet gebruiken als je net bevallen bent maar ik wist dat er een moment ging komen dat ik weer normaal ging menstrueren. En voordat dat ging gebeuren wou ik een cup in huis hebben. Zo gezegd zo gedaan. Ik kocht de Practicups. Een van de eerste die ik tegenkwam op internet bij mijn beste vrienden van de bol.com. Voor het eerst in mijn leven kon ik niet wachten ongesteld te worden.

Niet 1 maar 2 cups!

Practicups doet zijn naam eer aan want je krijgt meteen 2 cups, in verschillende maten, zodat je direct uit kan proberen welke maat het beste voor jou past. Ik ga dit alvast voor je uitleggen, scheelt je een hoop tijd en je kunt eventueel iemand anders blij maken met de cup die niet jouw maat is. Er zit een grote en een iets kleinere cup in (Ja, duh!). De kleine kun je alleen gebruiken als je onder de 30 bent en nog nooit vaginaal bent bevallen. Ben je 1 van die twee dingen niet, gebruik je de grote. En denk nou niet ‘Ik heb een strakke poenie ook al ben ik over de 30, ik gebruik de kleine!’, het is geen kleding shoppen dat je jezelf in de kleinste maat wil proppen voor de buitenwereld. Als je een te kleine maat gebruikt kun je letterlijk nieuwe kleding gaan shoppen. Voor mij geldt dat ik boven de 30 ben en 2 keer vaginaal ben bevallen waardoor ik in die echoput de grote maat nodig heb. Na hard gelachen te hebben om de kleinere maat heb ik die weggegeven aan iemand die het goed kon gebruiken, zonde om in de kast te laten liggen.

This is the moment!

Daar was het dan. Bloed! Tijd om voor het eerst mijn menstruatiecup te gebruiken. Ik had mij goed voorbereid, de cup eerst goed uitgekookt, gekeken hoe ik dat ding in moest brengen, zweetbandjes om gedaan, opwarmoefeningen gedaan, gerekt en gestrekt. Het is even een foefje hoe je die cup vouwt voordat je het inbrengt. Als je de cup in een c-vorm gevouwen hebt, zoals hieronder te zien, heeft het de beste vorm om in te brengen.

Bron: Lumii.co.nz

Aan de onderkant van de cup zit een soort tuutje. Nadat je de cup ingebracht hebt wiebel je het tuutje een beetje op en neer zodat het zich goed uitvouwt en tada! Je hebt met succes voor het eerst een menstruatiecup ingebracht. Ik dacht dat kan nooit goed gaan in 1 keer. Maar op een of andere manier zat hij direct goed, denk ik, want ik voelde het niet zitten. Onzeker als ik daarvan werd heb ik toch maar een maandverband voor de zekerheid in mijn onderbroek gelegd. Ik denk dat ik de eerste paar uur meerdere keren naar de wc ben geweest omdat ik bang was door te lekken en zoals jullie weten is dat een soort werelddrama van proportie. Niks. Geen druppel.

Maar hij moet er ook nog uit. De eerste keer is dat wel even wennen. Het is de bedoeling dat je met twee vingers (ja dat past makkelijk, stel je niet aan) de onderkant van de cup vastpakt en deze MET BELEID uit slot Gravensteijn trekt. Doe dit met souplesse en niet zoals ik het deed. Als een olifant in een porseleinen kast. Een. Groot. Bloedbad. Het zal je verbazen hoeveel bloed er nog uit komt in een aantal uur, vooral die eerste twee dagen. Leeg de cup direct in de wc pot, veeg jezelf schoon, spoel de cup uit met water, vouw het weer in de c-vorm en duw het weer terug, even frummelen aan de onderkant en zorgen dat het weer uitgevouwen is. Op naar de volgende ronde. Je bent niet altijd in de mogelijkheid je cup uit te wassen. Veeg de cup dan zo schoon mogelijk, hier zijn speciale doekjes voor, en spoel het de volgende ronde uit als je bijvoorbeeld thuis bent.

De Practicups maakt reclame dat je de cup tot wel 12 uur in kunt houden maar dit geldt niet voor de eerste 2-3 dagen. In de nacht houd ik evengoed nog een 2-persoons Auping tussen de benen en dat is ook echt nodig. Overdag leeg ik de cup om de 5 uur en ben ik ruim op tijd voordat die rode zee overloopt. Wat mij ook enorm verbaasd is dat je, in tegenstelling tot tampons, niet uitdroogt. Je weet wat ik bedoel. Met het gebruik van tampons droogt het al snel uit down under en is de Sahara er niks bij. Enorm handig voor als je je kozijnen nog moet schuren maar het is wel enorm schimmelgevoelig. Dat is ook voor eens en voor altijd voorbij met een cup. Ik begin mij nu een beetje de Mike en Jim van TellSell te voelen. Want dit is echt A-MA-ZING!

Als die hel van een week voorbij is maak je de cup goed schoon en voor de echte frisheid kook je het direct weer uit. Daarna stop je je nieuwe beste vriend in het bijgeleverde bewaarzakje en als die week zich weer aandient kook je het weer even uit voordat je het weer gaat gebruiken (doe dit echt, voor je eigen hygiëne).

Even de voordelen op een rijtje van deze Practicups:

– Hij gaat tot 10 jaar mee (reken maar uit wat je bespaart).
– Je voelt het niet zitten.
– Geen vies gevoel dat je lekt maar je droogt niet uit.
– Langer in te houden dan een tampon zonder het risico op Toxisch Shock Syndroom (ik vind dit erg belangrijk).
– Tot ca 12 uur achtereen in te houden (de laatste paar dagen).
– Stinkt niet.
– Practicups levert direct 2 maten waardoor je altijd de goede maat hebt.

Verschillende soorten

Zoals ik hiervoor al aangaf zijn er verschillende soorten cups. Zelf koos ik voor de Practicups maar er is een waslijst aan cups en zie je door de cups de menstruatie niet meer. Om het voor jullie makkelijk te maken heb ik er een aantal op een rij gezet waarvan ik denk dat jij die 7 ellendige dagen droog blijft.

Oke, nog eenmaal:

De Practicups, € 20,-
– 2 cups, 2 maten.
– Gaat 10 jaar mee.
– Siliconen, vrij van schadelijke stoffen.

De OrganiCup, vanaf € 19.41
– Verschillende maten, let er goed op dat je de goede koopt.
Maat S
Maat L
– Organisch materiaal waardoor milieuvriendelijk.
– Gaat ca 10 jaar mee.

MyCup, vanaf € 21.77
– Verschillende maten, let er goed op dat je de goede koopt. Voor de luxe poezen onder ons zijn deze in twee verschillende kleuren te krijgen.
Maat S, transparant
Maat S, roze
Maat L, transparant
Maat L, roze
– 100% medische ecologische siliconen

Wil je nou een pro-cupper worden (is dat een woord?) dan zijn er nog tig van accessoires te koop zoals een sterilisator, wash en reinigingsdoekjes (een must voor als je veel onderweg bent).

Conclusie

Kort en bondig. Want hier hoef ik geen lang verhaal van te maken. Had ik dit maar eerder geweten. Het had mij bergen met geld gescheeld, een hoop meer comfort gegeven en ik had een stuk minder chocola hoeven eten en wijn hoeven drinken. Stop meteen met het gebruik van tampons en ga over op de menstruatiecup!

Om deze review eerlijk en oprecht te houden heb ik zelf de keuze gemaakt deze cup aan te schaffen. Ik ben in geen vorm gevraagd, gemaild, geslijmd of gesmeekt een review te schrijven voor deze menstruatiecup.


Heb je genoten van dit artikel? Je kunt dit artikel waarderen door een donatie te doen. Zo hoef ik mijn artikelen niet achter een betaalmuur te plaatsen. Dan kunnen deze toegankelijk blijven voor iedereen en kan ik dit soort artikelen blijven schrijven.

Alvast bedankt!

Totaal: € -