In de spotlight: Jeann@ Goudsmid

De corona crisis treft vele ondernemers die hard werken voor hun geld. Zo ook de juwelierszaak van Jeannette Witteman. De huidige lockdown raakt haar hard. Daarom deze keer in de spotlight: Jeann@!

Ik hoef denk ik niet meer uit te leggen wat de huidige coronacrisis doet met een grote groep ondernemers. Grotendeels wordt er gesproken over horecaondernemers, kleding- en dierenwinkels. Zo goed en slecht als we kunnen proberen we lokale ondernemers te steunen en zoveel mogelijk bij hun af te nemen. Maar er is nog een ondernemingsvorm die alle lokale steun kan gebruiken. Juweliers. Jeannette is zo een ondernemer. Sterker nog, zij is jonge een goudsmid met een enorm talent. Toch stijgt het water door de crisis steeds meer naar haar lippen en komt zij op het punt dat zij zich zorgen moet maken of zij het wel gaat redden. In dit blog wil ik haar graag in de spotlight zetten.

Wie?

Jeannette Witteman.

Korte introductie.

Mijn opa was een kunstenaar en heeft mij altijd geïnspireerd om creatief bezig te zijn. Als jong meisje vulde ik mijn dagen daarom met verschillende artistieke hobby’s. Van tekenen in Artis tot een cursus boetseren. Ook was ik destijds al bezig met het maken van sieraden met kralen en ijzerdraad. Het was dus niet verassend dat ik na de middelbare school koos voor de opleiding tot Goudsmid. In 2011 behaalde ik mijn diploma voor Goudsmid Ondernemer aan de vakschool Schoonhoven.

Al tijdens mijn opleiding droomde ik ervan om op een dag mijn eigen Goudsmid winkel te hebben. Om eerst werkervaring op te doen ben ik na mijn opleiding bij juwelier Schaap Citroen aan de slag gegaan.
In de tussentijd heb ik regelmatig sieraden in opdracht gemaakt en dat ging zo goed dat ik besloot mijzelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De opdrachten en reparaties stroomden vervolgens binnen waardoor ik steeds meer begon te denken aan een eigen winkel.

En die kwam er.

Toen ik in 2015 de kans kreeg een winkel over te nemen in Heemskerk twijfelde ik geen seconde en zo is Jeann@ Goudsmid ontstaan. Nog geen 2 jaar later is het tijd voor de volgende stap. Per oktober 2017 is Jeann@ Goudsmid verhuist naar een grotere winkel in winkelcentrum Geesterduin te Castricum. Mijn werkplaats is nu ook in de winkel geplaatst waardoor je niet alleen mijn ontwerpen sieraden kunt zien maar ook een indruk krijgt van het ambacht dat goudsmeden heet.

Een impressie van de winkel.

Wat brengt dit haar?

Het leukste vind ik als een klant iets voor een bijzondere gelegenheid wil laten maken, zo kan ik mensen een herinnering geven die ze altijd mee kunnen dragen aan bijvoorbeeld het behalen van een diploma, geboorte, huwelijk of ter ere van een trouwdag. Samen met de klant probeer ik een mooi en comfortabel sieraad te ontwerpen. Iets kleins of groots naar wens van de klant. Een bijzonder / persoonlijk sieraad wat vaak levenslang behouden wordt.

Iets unieks voor de klant.

Ook kunnen klanten het goud wat ze al reeds bezaten laten hergebruiken. Van het oude goud (wat toch vaak dierbaar is) maak ik een compleet nieuw sieraad. Ook als herinnering aan een overledene is het een eer om een sieraad te mogen maken met bijvoorbeeld een vinger afdruk of een mooie steen zodat iemand altijd een stukje bij zich draagt.

Juwelier in Coronatijd.

Normaal is de winkel open voor publiek en laat Jeannette graag haar werkplaats zien, haar domein waar zij deze pareltjes maakt. Helaas kan dit niet ivm de huidige lockdown maar haar website is wel gewoon toegankelijk. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bezoek haar website en wie weet komen jullie samen tot een mooi en persoonlijk sieraad.